השפעת המדיה החברתית: כיצד היא שינתה את חיינו
- מיתר אשור
- 7 במרץ 2023
- זמן קריאה 3 דקות
המדיה החברתית חוללה מהפכה באופן שבו אנו מתקשרים אחד עם השני ועם העולם הסובב אותנו. זה שינה את הדרך בה אנו מתקשרים, את הדרך בה אנו צורכים מידע, ואת הדרך בה אנו בונים מערכות יחסים. במאמר זה, נחקור את השפעת המדיה החברתית על חיינו וכיצד היא שינתה את העולם כפי שאנו מכירים אותו.

תקשורת
המדיה החברתית שינתה את הדרך בה אנו מתקשרים. זה הקל על החיבור עם אנשים מכל העולם, שבר מחסומים גיאוגרפיים וקירב אותנו. כעת אנו יכולים לתקשר באופן מיידי ולחלוק את המחשבות, הרעיונות והחוויות שלנו עם אנשים בצד השני של העולם. המדיה גרמה לשיתוף דעות ורעיונות להיות תהליך יום יומי, ורתמה להעלאת רמת הידע הכולל של המשתמשים.
מידע
המדיה החברתית הקלה על גישה וצריכת מידע. כעת אנו יכולים לקבל חדשות ועדכונים על אירועים המתרחשים ברחבי העולם בזמן אמת, ונוכל ללמוד על מוצרים ושירותים חדשים שעשויים להתעניין בהם. המדיה החברתית גם הקלה על הגישה לתוכן חינוכי וללמוד מיומנויות חדשות. לפני זמני המדיה החברתית, היינו צריכים להסתמך על בעלי מקצוע ואנשים מיומנים למטלות פשוטות, אך היום, 99% מהמידע נגיש לנו. בין אם זה בסרטון ביוטיוב או בכתבה באתר, אלא אם המידע שנצרך מאוד מאוד ספציפי, יהיה קל למצוא אותו בחיפוש גוגל פשוט. אך חשוב להעלות גם את נושא ה"פייק ניוז". נושא זה קיבל חשיפה גבוהה בשנים האחרונות בגלל יכולתו להטעות אנשים ולהשפיע עליהם בצורה לא בריאה. קל מאוד לקרוא משהו באינטרנט או לשמוע עובדה כלשהי בטיקטוק ולקחת אותה כמילה באבן, אך הרבה מן הפעמים מופצים שקרים ומידע שגוי ללא כל מקור. חשוב מאוד שכאשר אנו צורכים מידע באינטרנט נוודא שהמקור אמין. נוכל לעשות זאת בעזרת מחקר על כותב המאמר\הסרטון, השוואת המידע עם מקורות אחרים ברשת וצפייה ביקורתית לגבי כל עובדה. כלים אלו לא תמיד יתנו לנו דיוק של 100%, אך יעזרו לנו להגיע קרוב לכך.
מערכות יחסים
המדיה החברתית שינתה את הדרך בה אנו בונים ומתחזקים מערכות יחסים. כעת נוכל להתחבר לחברים ותיקים ולבני משפחה שאולי איבדנו קשר איתם, ונוכל לבנות מערכות יחסים חדשות עם אנשים שחולקים את תחומי העניין והתשוקות שלנו. המדיה החברתית גם הקלה על מציאת בני זוג רומנטיים ולבנות קשרים משמעותיים עם אנשים שאולי לא היינו פוגשים מעולם. נגישות האינטרנט עשתה כל זה אפשרי בעזרת צ'אטים ופורומים, אתרים בהם אנשים יכולים לחלוק דעות ומידע, ולתקשר באופן ישיר אך שאינו פנים אל פנים. בין אם זה להתכתב עם חברים באינסטגרם, או להתחבר לשיחת וידאו בזום, האינטרנט הקל עלינו מהמאמץ של יציאה מהבית והגעה למקום משותף.
בריאות הנפש
בעוד שלמדיה החברתית יש יתרונות רבים, היא נקשרה גם להשפעות שליליות על בריאות הנפש. מחקרים הראו ששימוש במדיה חברתית יכול להוביל לתחושות של חרדה, דיכאון ובדידות, במיוחד בקרב הדורות הצעירים. זה נובע בין השאר מהלחץ להציג תמונה מושלמת באינטרנט, כמו גם הזרם התמידי של מידע והתראות שיכולים להיות מכריעים. האינטרנט נוטה להעלות את התמונות הטובות ביותר בעזרת אלגוריתמים או שיטות הכרעה פומביות כמו לייקים או תגובות. בגלל נטייה זו, רק האחוזון העליון של מדיה שעולה לרשת מגיע לידיהם של המשתמשים, ובדרך כלל המדיה תהיה או הדובדבן שעל הקצפת, או הנושאים הכי פלוגים. בגלל אפקט זה, יכולת ההשוואה של אנשים כלפי עצמם לנגד התוכן תהיה מעוותת, בגלל שהתכנים שעולים אינם משקפים את המציאות, אלא אחוז קטן ווקאלי שלה. אותו עניין תקף גם עם התכנים הפלוגים. כאשר אנשים רואים הרבה תוכן של דברים שאינם נוחים, הם יתחילו לחשוב שהמציאות מלאה בתכנים האלו באותה כמות שהתכנים האלו מוצגים אליהם, אך זאת לא המציאות. המציאות היא שהתוכן שמוצא הוא היוצא מן הכלל, מה שהופך אותו להיות האחוזון העליון, אך בגלל שהאינטרנט הוא מקום כלכך רחב שמקשר את כל העולם, ישנם מספיק יוצאים מן הכלל כדי ליצור רעיון של נורמה. חשוב לעשות את הפרדה זו בין האינטרנט למציאות, ולדעת כי המדיה החברתית אינה משקפת את המציאות 1:1.
לסיכום, למדיה החברתית הייתה השפעה עמוקה על חיינו, ושינו את הדרך בה אנו מתקשרים, ניגשים למידע, בונים מערכות יחסים ואפילו חושבים על עצמנו. למרות שיש לזה יתרונות רבים, חשוב להכיר בהשפעות השליליות הפוטנציאליות על הבריאות הנפשית שלנו ולהשתמש במדיה החברתית באופן שמקדם רווחה ומערכות יחסים חיוביות.
Comments